Desať tipov, ktoré vám pomôžu ušetriť peniaze za potraviny

Skoro dvadsať percent našich príjmov minieme na nákup potravín, tým pádom je to po bývaní druhou najdrahšou položkou v osobnom rozpočte. Podľa európskych prieskumov Slováci vyhodia mesačne skoro tretinu zakúpených potravín. V skratke sa dá povedať, že na potraviny minieme omnoho viac, než sme schopní zjesť. Ten istý prieskum dokázal, že študenti bývajúci na internátoch minú o ďalšiu štvrtinu peňazí navyše, a to napriek tomu, že si jedlo nosievajú aj z domu. Preto sme pre vás zozbierali niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu ušetriť niekoľko desiatok eur mesačne.

nákup

  1. Veľakrát sa stáva, že v obchode kúpime nejakú potravinu v domnienke, že nám chýba, avšak doma zistíme, že je „schovaná“ vzadu v potravinovej skrini či komore. Dôležité je preto urobiť si poriadok v domácich zásobách a podľa toho si potom urobiť zoznam toho, čo všetko by sme potrebovali dokúpiť.
  2. Aspoň raz týždenne skontrolujte komoru a chladničku, či sa tam nepovaľuje niečo, čomu končí záruka. Takéto potraviny potrebujete prednostne spotrebovať. Nečakajte na to, kým sa pokazia a skončia v koši.
  3. Plánujte si, čo budete najbližšie dni variť. Nakupujte až vtedy, keď viete, čo konkrétne budete potrebovať. Nákupný zoznam vám pomôže ušetriť v priemere päť eur za každý nákup. Nebudete mať nutkanie nakupovať veci, ktoré nepotrebujete.
  4. Čím viac času strávite v obchodoch, tým viac toho miniete. Nakupujte preto len raz do týždňa. Môžete si dopredu pozrieť aktuálne akcie a nakúpiť ešte výhodnejšie.
  5. Naozaj potrebujete značkové cestoviny? Poobzerajte sa po značkách, ktoré vybrané obchody ponúkajú. Výmena určitých položiek z vášho nákupného zoznamu za lacnejšie vám pomôže ušetriť desiatky eur ročne.
  6. Vyvarujte sa lákavým akciám. Obchody špeciálnymi akciami iba lákajú peniaze zo zákazníkov. Naozaj stihnete spotrebovať štyri kartóny mlieka, ktoré bolo v zľave?
  7. Cena za kilo býva vždy uvedená na cenovke potraviny a nie je tam len na ozdobu. Napríklad syr za euro je fakt neodolateľná ponuka, kým nezistíte, že balenie obsahuje len pár plátkov, namiesto klasických desať. Jednotková cena vám vždy povie pravdu.

obchd

  1. Používajte zákaznícke kartičky a akciové kupóny.
  2. Spoznajte obchod, v ktorom zvyknete nakupovať. Vyhnete sa tak blúdeniu uličkami, ktoré by ste inak nenavštívili. Zamerajte sa na to, pre čo ste prišli a vyhýbajte sa zdĺhavému hľadaniu.
  3. Určite poznáte už od vašich mamičiek, že nakupovať sa chodí vždy s plným bruchom. Pokiaľ nemáte možnosť sa pred nákupom najesť, vezmite si aspoň žuvačku. Stlmí vaše chute a skrotí taktiež chuť nakupovať potraviny navyše.