1488 Euro


Nedávno sme sa dopočuli množstvo informácií z každej strany, ako mala strana ĽSNS prispieť chlapcovi na vozíčku. Znie to ako pozitívny, avšak nakoniec z toho vznikol veľmi poburujúci čin, na túto stranu sa útočilo z každej strany, vlastne túto stranu to veľmi očiernilo. Ten dôvod je však konkrétne v čísle čiastky, akú strana chlapcovi darovala. 1488 Euro. Nie, že by tá čiastka bola nízka, to nie, skôr ide o to, čo konkrétne toto číslo prezentuje.

pouta

Symbol 14/88 pužívajú neonacistické skupiny nielen u nás, ale aj vo svete.
Je to taký utajený symbol zložený vlastne z dvoch hesiel.
14 značí fourteen words, čiže štrnásť slov. Ide o štrnásť slov, ktoré tvoria heslo hnutia white-power, čiže „bielej sily.“ To heslo je nasledovné: “ We must secure the existence of our people and a future for white children.“ Čiže: „Musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť našich bielych detí.“

Potom je tu známejší symbol, ktorí dnes poznajú i deti a to 88. Vlastne tieto symboly už nie sú žiadnym tajomstvom. Skratku 88 používajú za názvom i neonacistické kapely, v Česku  napríklad Confict 88, u nás zasa Cirhóza 88,…  Tiečo čísla symbolizujú ôsme písmeno v abecede, H. Teda „HH“, čo je skratkou pre „Heil Hitler.“

•         Toto sú jasné veci, môžete si to overiť cez množstvo informácií, aj od samotných propagandistov, tí sa týmito symbolmi veľa krát pýšia verejne.
Tak médiá i verejnosť riešili tento problém, pričom „Kotlebovci“ k tomu nevedeli nájsť priame vysvetlenie. Takisto je známe, že i samotný Kotleba vo svojom bývalom obchode so zbraňami dával určité zľavy a ceny, ktoré sa orientovali práve na tieto čísla.

grafika

Preto vzniklo a pobúrenie a pokles popularity, možno i strata dôvery v toho národniara, ktorý má však zrejme veľa spoločného s neonacistami.
Avšak čin darovania bol úctihodný a treba sa zameriať aj na inú vec.
Na druhej strane však ale chcem povedať, že viac ako symbolika tejto sumy a extrémizmus, by sa malo riešiť, prečo týmto nešťastným rodinám pomáhajú „Kotlebovci.“ Prečo tu máme rodiny, ktorých problémy neriešia úrady, poisťovne a ani samotný štát. Na tieto fakty by sme sa mali zamerať v prvom rade. A áno, treba riešiť i neonanistický extrémizmus, avšak povedal by som, že v tomto smere až na druhom mieste.